Bilirkişi atamasını kim yapar?
Yukarıdaki hükümlere göre, hem hukuk hem de ceza yargılamasında bilirkişi isteme ve tayin etme yetkisi hâkime veya mahkemeye aittir.
Hakim bilirkişiyi nasıl seçer?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Taraflar bir kişi üzerinde anlaşabilirlerse, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar anlaşamazlarsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.
Bilirkişiyi kim belirler?
Bilirkişi, bölge mahkemelerinin görev alanına göre Devlet Bilirkişiler Kurulunca bilirkişi listesine kaydedilen kişiler arasından seçilir.
Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?
Bilirkişi, tanımı gereği, bir davanın çözümüyle ilgili olan ve açıklığa kavuşturulması veya karara bağlanması için özel veya teknik bilgi gerektiren konularda mahkeme veya diğer yargı makamlarınca görüşleri istenen bağımsız ve tarafsız, bilgili üçüncü kişilerdir.
Bilirkişileri kim seçer?
Bir bilirkişinin atanması ve gerekçeli bir beyana dayanarak birden fazla bilirkişinin atanması hâkimin veya mahkemenin sorumluluğundadır. Birden fazla bilirkişi atanması talebinin reddedilmesi halinde de aynı karar verilir (TCCP 63/2).
Bilirkişi ücreti ne kadar 2024?
Ücret Tarifesi: İcra ve iflas daireleri ile satış ofislerinde görülen dava ve işler için 1100,00 TL. İcra hukuk ve icra ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1100,00 TL. Asliye hukuk mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1820,00 TL. İş ve kadastro mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1460 TL.
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
Bilirkişilerin atanması MADDE 268- (Değişik: -6754/50 md.) (1) Bilirkişiler, bölge mahkemelerinin görev alanı dikkate alınarak Bölge Bilirkişi Kurulunca düzenlenen listede yer alan kişiler arasından seçilir.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza davalarında bilirkişi, hakim tarafından resen atanabilir. Alternatif olarak, taraflar tarafsız bir bilirkişi atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, kararı yanlış çıkan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Savcı bilirkişi atayabilir mi?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 63. maddesine göre bilirkişilerin atanması ve sayılarının, birden fazla bilirkişi de dahil olmak üzere, belirlenmesi, gerekçeleri belirtilerek hâkim veya mahkemenin sorumluluğundadır. Cumhuriyet savcısı da soruşturma aşamasında bilirkişi atayabilir.
Hakim bilirkişiye gitmek zorunda mı?
Hakim, bir uzmanın katılımının gerekli olup olmadığına karar verir. Hakim, bir uzmanın katılımının gerekli olup olmadığını belirler ve değerlendirir. Taraflar ayrıca, iddia ve savunmalarında bir uzmanın katılımını talep edebilirler. Ancak, bu talebin hakim tarafından kabul edilmesi için zorunlu bir gereklilik yoktur.
Adliyede bilirkişi ne yapar?
Bilirkişi, hakimler veya savcılar adına hareket eden ve uzmanlık alanlarına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir. Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanları, bilim insanları veya uzmanlıklarını başka bir şekilde kanıtlamış kişiler bilirkişi olarak çağrılabilir.
Bilirkişi başvurusu 2024 ne zaman?
Başvuruların Son Tarihi: Uzman olarak kayıt yaptırmak isteyen kişilerin başvurularının son tarihi 27 Aralık 2024 Cuma günü mesai saati bitimine kadardır. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Mahkeme neden bilirkişiye gider?
. – Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 266 ve devamı maddelerine göre hâkim; çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde bilirkişinin görüş ve kanaatine başvurmaya karar verir. Hâkim, kendisinin sahip olmadığı özel ve teknik bilgi gerektiren hallerde bilirkişiye danışır.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK m. 280 raporun mahkemeye verilmesi, CMK m. 67, f. maddesi 1 yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslimi düzenlemektedir. Burada denildiğinde sicil müdürlüğünün kastedildiği anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik veya m-imzalarını kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişiler nereye bağlıdır?
Bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, Kanunun 6(1) maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde “Bilirkişilik Daire Başkanlığı” kurulmuştur.
Bilirkişi Devlet memuru mu?
Bu bağlamda, resmî bilirkişiler Türk Ceza Kanununun 279 uncu maddesinin birinci cümlesinin birinci fıkrasına göre bilirkişi olanlar, gayrı resmî bilirkişiler ise aynı kanunun aynı maddesinin ikinci fıkrasına göre bilirkişi olanlar olup, her iki düzenlemede aranan şartları tam olarak taşıdıkları için Ceza Kanunu anlamında kamu görevlisi sayılırlar.
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
Bilirkişilerin atanması MADDE 268- (Değişik: -6754/50 md.) (1) Bilirkişiler, bölge mahkemelerinin görev alanı dikkate alınarak Bölge Bilirkişi Kurulunca düzenlenen listede yer alan kişiler arasından seçilir.
Hukukçu bilirkişi atanabilir mi?
Yazının başında yer alan “hukuk dışı çözüm” şartıyla, bundan böyle hukuk fakülteleri öğretim üyeleri ve hukukçuların tamamı, alanlarında “özel ve teknik” bilgiye sahip olsalar dahi, bilirkişi olarak atanamayacaklar.