Âşık Paşa’nın eserleri nelerdir?
Bu eserleri sadece isimlerini vererek zikredelim: Fakrname, Vasf-ı hal, Tarih ve Kimya Risalesi, Sema Risalesi ve çalışmamızın konusu olan Tasavvuf Risalesi. Bu eserlerden sadece son ikisi nesir olup, diğerleri Mesnevi tarzında yazılmıştır.
Âşık Paşa ne yazdı?
Âşık Paşa’nın Mesnevi nazım şekliyle yazdığı tasavvuf eseri. Bu çalışma; Garîb-nâme, Dîvân-ı Âşık Paşa, Ma’ârif-nâme, Muhammediye ve Genç-nâme adlarıyla bilinmektedir.
Âşık Paşa Garipname ne anlatıyor?
Garipnâme, Âşık Paşa’nın meşhur ahlaki, felsefi, psikolojik ve tasavvufi mesnevisidir. Türklerin kadim kahramanlık ve alplik dönemlerini ve tasavvufu anlatan toplumsal varlıkların resmini çizerek halkı aydınlatmak, böylece Türk dilinin saf ve temiz örneklerini yaşatmak için yazılmış bir eserdir.
Âşık Paşa hangi dönem şairidir?
Asıl adı Ali olan ve “Âşık Paşa” mahlasını kullanan şair, 19. yüzyıl sonu ve 13. yüzyıl başı ile 14. yüzyıl başında Farsça ve Arapça ön planda olmasına rağmen Türkçe konuşup yazan ender sufilerden biri olmuştur.
Ahmet Paşa’nın eserleri nelerdir?
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişahlar, şehzadeler ve tarikat büyükleri adına yazmıştır: 12 kasidesi Fatih Sultan Mehmed için, 11 kasidesi Sultan Bâyezîd için, 2 kasidesi Cem Sultan için, 2 kasidesi Şeyh Vefâ için, 1 kasidesi Şeyh Tâceddîn için yazılmıştır. Üç şiirin kime gönderildiği bilinmemektedir.
Garipname kimin eseri?
Âşık Paşa Garibnâme / Yazar
Âşık Paşa Türkçe eser verdi mi?
Eserlerini Türkçe yazan Âşık Paşa, bazı hikâyelerinin yanı sıra ilahilerini de aruz ve hece ölçüsüyle, dörtlük ve gazel şeklinde yazmıştır.
Cemal Paşa hangi eserde?
İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin askeri kanadında ikinci adamı oynayan Cemal Paşa, anılarını İstanbul Muhafız Alayı’na atandığı gün yazmaya başlamıştır. Paşa, eserinde önceki görevleri ve anıları hakkında çok az bilgi vermiş, belki de buna gerek duymamıştır.
Âşık Veysel’in ilk şiiri nedir?
Burada âşık, A. Kutsi Tecer’den “halk şairi” olduğuna dair bir belge alır. Âşık Veysel’in ilk şiiri, 1933 yılında Atatürk adına yazdığı destandır.
Garipnamenin yazarı kimdir?
Âşık Paşa Garibnâme / Yazar
Alplık tarihte ne demek?
Cesaret, yiğitlik ve kahramanlık anlamına gelen “Alp” terimi, hükümdar ve halkın cesur savaşçıları tarafından bir unvan olarak kullanılmıştır. Alplik, Türk devletlerinin kurulmasında ve yükselişinde müthiş bir güç olarak ortaya çıkmıştır.
Kimya Risalesi kimin eseri?
KİMYA İZİ (AŞIK) Âşık Paşa’ya atfedilen kısa bir mesnevi. Bu eser de Âşık Paşa’nın pek çok kısa mesnevisi gibi Agâh Sırrı Levend tarafından keşfedilmiştir.
Âşık Paşa’nın eserleri nelerdir?
Benzer eserler#MakaleYazar1GARÎB-NÂME (ÂŞIK)Âşık Paşa, Âşık2VASF-I HÂL (ÂŞIK)Âşık Paşa, Âşık3HİKÂYE (ÂŞIK)Âşık Paşa, Âşık4KELÂM-I ÂŞIK PAŞA (Sevgili)Aşık Paşa, Âşık14 satır daha
Garipname hangi Türkçeye yazılmıştır?
Türkçenin 14. yüzyılda yaşamış; Eski Anadolu Türkçesi döneminde Âşık Paşa tarafından kaleme alınan “Garip-nâme” adlı eser, söz varlığı bakımından zengin olması ve eserdeki ikilemelerin tespit edilmesi gerektiği için çalışmanın konusu olarak seçilmiştir.
Âşık Paşa’nın gerçek ismi nedir?
Asıl adı Hüseyin Hüsâmeddîn’e (1330: 2/456) göre Alâaddîn Alî, diğer kaynaklara göre ise Alî’dir. Âşık mahlası zamanla ismi olarak kullanıldığından Âşık Paşa olarak tanındı. Hüseyin Hüsâmeddîn kendisinin “Şeyh Paşa” ve “Aşık Baba” adlarıyla da tanındığını belirtmiştir (1330: 471).
Âşık Paşa kimdir kısaca hayatı?
1272 yılında Kırşehir’de doğdu. Konya’da altı ay hüküm sürdükten sonra saltanatı Karamanoğulları’na bıraktığı söylenen Baba İlyas’ın oğullarından Muhlis Paşa’nın oğludur. Sufi bir aile geleneğinde büyüdü. Tasavvufun eserlerinde büyük etkisi vardır.
Garipname hangi Türkçeye yazılmıştır?
Türkçenin 14. yüzyılda yaşamış; Eski Anadolu Türkçesi döneminde Âşık Paşa tarafından kaleme alınan “Garip-nâme” adlı eser, söz varlığı bakımından zengin olması ve eserdeki ikilemelerin tespit edilmesi gerektiği için çalışmanın konusu olarak seçilmiştir.
Fakr nâme kimin eseridir?
Âşık Paşa’nın FAKR-NÂME (ÂŞİK) Tasavvuf Mesnevi’si.
Kerem Kasidesi kimin eseri?
Nazire dergilerine göre, Nazizm geleneğinde önemli bir yeri olan “kerem” kafiyeli kasidelerin ilki 15. yüzyıla dayanmaktadır. Yüzyılın büyük şairi Şeyhî tarafından yazılmıştır. İlk besteleyen şair Ahmed Paşa’dır.